top of page
  • Ola Ringdahl

Bra ljud är VIKTIGT – sex tips för att lyckas


Du kan ha den dyraste mikrofonen i stan men ändå få dåligt ljud om du inte har koll på basala bra ljud-regler.


1 Så lite efterklang som möjligt.

Gå in i en garderob och klappa i händerna = ingen efterklang. Gå in i en kyrka= mycket efterklang.

Efterklang (reverb på engelska) är alltså hur länge ljudet ligger kvar.

Så storleken påverkar detta. Även om rummet är dämpat av till exempel kläder eller gardiner. Ju mer dämpat desto bättre.


Om du spelar in ljud än i din vanliga inspelningsmiljö, Gör du uppdrag där du kanske inte kan styra miljön, exempelvis vid intervjuer, försök i alla fall att placera dig nära ett par gardiner eller i ett mindre konferensrum.2 Så lite ”osynligt” oväsen som möjligt.

Lyssna in miljön. Det innebär att du ska lyssna efter exempelvis fläktljud, bakgrundsmusik, trafikljud eller människor som pratar. Det bästa är att ha så lite sådant bakgrundsljud som möjligt under tiden vi spelar in. Blunda gärna för att fokusera och lyssna efter ljud som stör. Ett undantagsfall kan vara att du medvetet vill ha med bakgrundsljud, som på ett café eller en tågstation, men då väljer du detta och i vissa fall kanske till och med lägger på ett sådant ljud i efterhand.


3. Var 10 centimeter från mikrofonen.

Är du för långt ifrån mikrofonen låter det för avlägset och är du för nära låter det, ursäkta franskan, skit.


4. Använd puffskydd.

Konsonanter som ”P”, ”D” och ”K”, har mycket ljudenergi. Det innebär att det blir överbelastning på mikrofonens membran, vilket gör att det ”distar”. För att minska dessa ljud är det viktigt att du har puffskydd.


5 Sluta pilla på kaffekoppen eller knacka i bordet!

Undvik att komma åt att röra miken eller mikrofonstativet vid inspelning, då det skapar störande ljud för lyssnaren. Om miken står på ett bord så måste du vara försiktig, när du till exempel ställer ner en kaffekopp.


6 Använd hörlurar

Eftersom ljud ofta fortplantar sig via bord och golv in i mikrofonstativet så måste du höra detta under inspelning. Därför är det viktigt att använda hörlurar när du spelar in. Då hör du direkt om det kommer in oönskade ljud i mikrofonen.


46 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page